Dzień Dyni
W poniedziałek 26 października 2020 r. był obchodzony Dzień Dyni. Pani Kasia Filipiak przedstawiła prezentację multimedialną dotyczącą właściwości odżywczych, pochodzenia i zastosowania tego niezwykłego warzywa. Odbyła się też degustacja potraw. Była przepyszna zupa dyniowa, a także konfitury. Wszystkie specjały powstały, dzięki ogromnemu zaangażowaniu wychowawcy klasy trzeciej.
Tego dnia dynie stały się inspiracją wielu różnorodnych zadań. Powstało sporo prac plastycznych, które przyozdobiły korytarz. Było kreatywnie i wesoło. Najmłodsze dzieci na zajęciach kolorowały dynie kredkami, malowały farbami oraz wykonały dynię z bibuły wg instrukcji nauczyciela. Brały także udział w konkursie pt. ,,Najsmaczniejsza dynia”. Jesienna wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem. Wśród prac zdecydowanie dominował kolor pomarańczowy.
Z kolei uczniowie klasy czwartej, pod okiem starszych koleżanek, ozdobili dynie wg własnego pomysłu. Po wydrążeniu i wycięciu w ich skórkach zaplanowanych wzorów, uczniowie przykleili kolorowe wstążki bibuły. Po takiej metamorfozie warzywa zamieniły się w dyniowe skrzaty. Niektóre wyglądały zabawnie, inne budziły strach, a jeszcze inne zachwycały wzorem i pomysłowością. Ta jesienna dekoracja ozdobiła salę historyczną. Do dnia dzisiejszego przywołuje wiele wspomnień ze wspaniałej zabawy, a wszystko za sprawą królowej warzyw – dyni.